Doeksoorten

Home / Zeilen / Doeksoorten

Er wordt alleen gebruik gemaakt van de meest hoogwaardige en premium materialen van de bekende doekleveranciers, zoals hieronder beschreven.
Er kan op de onderstaande doeksoort geklikt worden voor meer informatie.

Challenge saillcoth Contender saillcothDimension Polyant Sailcloth

*Challenge Newport AP (All Purpose) Dacron (voorheen was de naam Performance Cruise Dacron) is gemaakt van een zeer degelijke premium toerkwaliteit Dacron en bedoeld voor de toerzeiler die waarde hecht aan degelijkheid.

*Contender Fibercon AP (All Purpose) Dacron is eveneens een zeer degelijke premium toerkwaliteit Dacron van het “Nederlandse” bedrijf Contender en bedoeld voor de toerzeiler die waarde hecht aan degelijkheid.

*Challenge Fastnet High Mass Fiber Weaves Dacron (voorheen was de naam High Mass Fiber Weaves Dacron) is eveneens een premium Dacron uitermate geschikt voor Offshore zeilers, dit doek is de laatst ook gebruikt in The Clipper Round the World Yacht Race en daar is ruim 50000 mijl gevaren met één set zeilen. Deze doeksoort is beter bestand tegen UV licht (zonlicht) dan de reguliere doeksoorten.

*Challenge High Modules Dacron is eveneens een premium High Performance dacron, uitermate geschikt voor veeleisende sportieve Offshore zeilers. Deze doeksoort hoort bij de absolute top voor cross-cut zeilen.

*Contender Fibercon Pro Dacron is eveneens een premium High Performance dacron, en de “Nederlandse” concurrent van Challenge High Modules dacron. Eveneens uitermate geschikt voor veeleisende sportieve Offshore zeilers. Deze doeksoort hoort dus ook bij de absolute top voor cross-cut zeilen.

*Challenge Warp Drive Dacron is speciaal voor Tri/Full-Radiale zeilen en geeft een enorme vormvastheid gecombineerd met een lange levensduur. De speciale krimpvrije kettingvezels geven het doek een veel grotere vormvastheid. Dit doek combineert een maximale vormvastheid met een grote duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid., speciaal voor de fanatieke zeilers.

*Contender CDX Cruise Laminaat is van de Nederlandse doekfabrikant Contender. Is speciaal voor Tri/Full-Radiale opgebouwde zeilen en heeft een nog grotere vormvastheid dan bovengenoemde varianten (met name in diagonale richtingen). Door de Taffeta bescherming aan beide zijden van het doek, is het redelijk UV bestendig en daarmee duurzaam, echter minder dan duurzaam dan een Warp Drive Dacron. Wel zijn laminaatsoorten vocht- en schimmel gevoeliger dan andere doeksoorten en zoals elke laminaat soort vereisen deze de nodige voorzichtigheid met opbergen.

*Dimesion Polyant DCX Race Laminaat is van de Duitse  doekfabrikant Dimension Polyant. Is speciaal voor Tri/Full-Radiale opgebouwde zeilen en heeft een nog grotere vormvastheid dan bovengenoemde varianten (met name in diagonale richtingen). Door de Taffeta bescherming aan beide zijden van het doek i.c.m. een speciale coating is het ook zeer UV bestendig en daarmee duurzaam, echter hier is de prijs ook naar. Deze laminaat soort is al iets minder gevoelig voor  vocht- en schimmel in vergelijking met de andere laminaat doeken. Zoals elke laminaat soort vereist ook deze de nodige voorzichtigheid met opbergen.

*Challenge Fibermax Premium Nylon is speciaal voor lichtweer zeilen zoals spinnakers en gennakers.  Deze speciale Nylon is enorm stabiel en heeft een enorme vormvastheid in vergelijking met andere merken. Verder is de finish geoptimaliseerd zodat deze bijna geen extra gewicht aan het doek zelf geeft. Dus al met al een doek die zowel performance geeft alsmede levensduur, vandaar ook niet voor niks de keus bij de meeste zeilmakers.

*Contender Nylite / Maxilite Premium Nylon is van de “Nederlandse” doekfabrikant Contender en speciaal voor lichtweer zeilen zoals spinnakers en gennakers.  Deze speciale Nylon is enorm stabiel en heeft een enorme vormvastheid in vergelijking met andere merken. Verder is de finish geoptimaliseerd zodat deze bijna geen extra gewicht aan het doek zelf geeft. Dus al met al een doek die zowel performance geeft alsmede levensduur, vandaar ook niet voor niks de keus bij de meeste zeilmakers.

*Contender ZL Code 0 Laminaat is van de “Nederlandse” doekfabrikant Contender en speciaal voor Code 0 zeilen en eventueel asymmetrische  spinnakers / gennakers waarbij vormvastheid enorm belangrijk is. Deze doeken zijn vele malen stabieler dan de Nylon doeken maar toch ligt in gewicht alsmede makkelijk te hanteren. Dus al met al een doek waarbij performance hoog in het vaandel staat. Veelal worden de Code 0 zeilen gebruikt met een oprol systeem.

*Dimension Polyant Code 0 Silver Laminaat is van de Duitse doekfabrikant Dimension Polyant. Het is speciaal voor Code 0 zeilen ontwikkeld waarbij vormvastheid enorm belangrijk is. Deze doeksoort is veel malen stabieler & sterker dan de Nylon doeken maar toch zeer ligt in gewicht alsmede makkelijk te hanteren. Dus al met al een doek waarbij performance hoog in het vaandel staat. Veelal worden de Code 0 zeilen gebruikt met een oprol systeem.