Fok/Genua met Leuvers

Home / Zeilen / Nieuwe Zeilen / Voorzeilen – Genua/Fok / Fok/Genua met Leuvers

Voorzeil; Fok / Genua met leuvers:

Op deze pagina vindt U uitgebreide informatie over voorzeilen met leuvers.

De voorzeilen worden over het algemeen onderverdeeld in een fok of een genua.
Men spreekt van een fok als het voorzeil een maximum percentage overlap heeft van niet meer dan 105%, de bekendste is de High Aspect Fok en eventueel een Keerfok.
Een genua is een zeil wat 105% of meer overlap heeft, de voorzeilen worden over het algemeen verdeeld in 3 soorten; Genua III – 110%/125% (de kleinste) een genua II – 125%/140% (de middelste genua) & de genua I – 140%/155% (de grootste genua)

Hieronder een paar voorbeelden van een fok met leuvers en een genua met leuvers van zeilmakerij M-sails:

Een fok of genua kan zowel in het “standaard” cross-cut banenpatroon worden uitgevoerd danwel in een full/tri-radiaal banenpatroon.

Het voordeel van Full/Tri-radiaal is dat omdat het zeil uit veel meer kleine delen (“punten”) bestaat er een meer optimaal zeil geconstrueerd kan worden het andere voordeel is dat de kracht verdeling in het zeil beter verdeeld wordt vanuit alle hoeken. Het nadeel is echter de prijs welke een stuk hoger ligt t.o.v. een traditioneel cross-cut zeil ook worden dergelijke zeilen vaak in laminaat uitgevoerd wat meestal iets minder lang meegaat, maar tegenwoordig kan het ook in diverse geweven doeken (die dus wel langer meegaan). Verder zijn tegenwoordig de “gewone” cruise laminaten zeer goed met een langere levensduur dan de vroegere gebruikte laminaten.

Het voorzeil moet het beste uit uw schip halen & zo goed als mogelijk te trimmen zijn. Het juiste aerodynamische profiel wat in het ontwerp wordt bepaalt garandeert de meest optimale eigenschappen. Welk materiaal U kiest bepaalt mede hoe goed een zeil zal presteren en hoe lang het meegaat. Van belang is dat het profiel goed is en dat het zeil vanaf dag 1 goed staat en U er comfortabel mee kan zeilen. Elk voorzeil van zeilmakerij M-sails wordt door ons zelf ontworpen en bijna altijd ook door ons ingemeten.

Wij van M-sails nemen geen genoegen met minder dan het beste ontwerp waarbij duurzaamheid & prestatie uitermate belangrijk zijn. Alle ontwerpen worden met de meest geavanceerde computer programma’s gemaakt om het meest ideale grootzeil voor U te maken afgestemd op uw wensen & vaargebied.