Standaard Grootzeilen

Home / Zeilen / Nieuwe Zeilen / Grootzeilen / Standaard Grootzeilen

Grootzeil dan wel de bezaan, met zeillatten:

Op deze pagina vindt U uitgebreide informatie over grootzeilen met latten. Dit kan met normale korte zeillatten dan wel met volledig doorlopende latten (full-batten grootzeil / fully-battened grootzeil).

Hieronder een paar voorbeelden van grootzeilen met latten van zeilmakerij M-sails:

Eigenlijk hebben onze grootzeilen standaard altijd een bovenste doorlopende lat (behalve bij bepaalde eenheidsklassen). De bovenste doorlopende lat zorgt ervoor dat het zeil langer mooi zal blijven staan en niet op de  onderliggende latten kan gaan “knikken”. Ook is het gunstig om de uitbouw / ronding (roach) in het achterlijk te ondersteunen, en aangezien de bovenste doorlopende zeillat nog een relatief kort is zal deze niet extra wrijving geven met hijsen en strijken alsmede reven van het grootzeil. Doorlopende latten hebben bijna altijd een speciaal beslag aan het voorlijk d.m.v. een speciale latkap houder in het voorlijk waar de leuver  of wiellager direct aan te koppelen is.

Een grootzeil kan zowel in het “standaard” cross-cut banenpatroon worden uitgevoerd dan wel in een full/tri-radiaal banenpatroon.

Het voordeel van Full/Tri-radiaal is dat omdat het zeil uit veel meer kleine delen (“punten”) bestaat er een meer optimaal zeil geconstrueerd kan worden het andere voordeel is dat de kracht verdeling in het zeil beter verdeeld wordt vanuit alle hoeken. Het nadeel is echter de prijs welke een stuk hoger ligt t.o.v. een traditioneel cross-cut zeil ook worden dergelijke zeilen vaak in laminaat uitgevoerd wat meestal iets minder lang meegaat, maar tegenwoordig kan het ook in diverse geweven doeken (die dus wel langer meegaan). Verder zijn tegenwoordig de “gewone” cruise laminaten zeer goed met een langere levensduur dan de vroegere gebruikte laminaten.

Het grootzeil aan boord moet onder alle omstandigheden presteren, dus zowel bij weinig wind alsmede bij “storm”. Het grootzeil moet onder elke koers en bij elk weertype het beste uit uw schip halen & zo goed als mogelijk te trimmen zijn. Het juiste aerodynamische profiel wat in het ontwerp wordt bepaalt garandeert de meest optimale eigenschappen. Welk materiaal U kiest bepaalt mede hoe goed een zeil zal presteren en hoe lang het meegaat. Van belang is dat het profiel goed is en dat het zeil vanaf dag 1 goed staat en U er comfortabel mee kan zeilen. Elk grootzeil van zeilmakerij M-sails wordt door ons zelf ontworpen en bijna altijd ook door ons ingemeten.

Onze giekhuiken worden in principe altijd gemaakt van Sunbrella acryl, dit is één van de beste merken / beschermingen die er bestaat en geschikt voor alle type schepen groot & klein.
Bij levering van een nieuw grootzeil adviseren wij altijd eerste het nieuwe zeil te plaatsen waarna  eenvoudig de maatvoering voor de nieuwe huik gemeten kan worden, dit is een paar minuten werk. Het is ook mogelijk de oude huik te passen en deze maatvoering over te nemen (met wellicht enkele veranderingen). Hierna kan de nieuwe huik in productie.

Wij van M-sails nemen geen genoegen met minder dan het beste ontwerp waarbij duurzaamheid & prestatie uitermate belangrijk zijn. Alle ontwerpen worden met de meest geavanceerde computer programma’s gemaakt om het meest ideale grootzeil voor U te maken afgestemd op uw wensen & vaargebied.