Fok/Genua met Rolreef

Home / Zeilen / Nieuwe Zeilen / Voorzeilen – Genua/Fok / Fok/Genua met Rolreef

Voorzeil; rolreefgenua (rolgenua) / rolfok:

Op deze pagina vindt U uitgebreide informatie over voorzeilen i.c.m. een rolreefsysteem danwel oprolsysteem. Hiermee kan je het voorzeil vanuit de kuip bedienen; reven dan wel inrollen en natuurlijk uitrollen.

De voorzeilen worden over het algemeen onderverdeeld in een fok of een genua.
Men spreekt van een fok als het voorzeil een maximum percentage overlap heeft van niet meer dan 105%, de bekendste is de High Aspect Fok en eventueel een Keerfok.
Een genua is een zeil wat 105% of meer overlap heeft, de rolgenua zeilen worden over het algemeen verdeeld in 3 soorten; Rolgenua III – 110%/125% (de kleinste) een Rolgenua II – 125%/140% (de middelste genua) & de Rolgenua I – 140%/155% (de grootste genua)

Hieronder een paar voorbeelden van een rolfok / rolreefgenua van zeilmakerij M-sails:

Een UV-bescherming op achter- & onderlijk is ook aan te raden: dit bevordert de levensduur van het zeil aanzienlijk.
Zeker bij grotere voorlijklengtes wordt i.p.v. een rolfokhoes meestal gekozen voor een apart opgenaaide UV-bescherming op achter- & onderlijk

Wij bieden in 99% van de gevallen de UV-bescherming in twee varianten aan;
1ste  Een UV ply bescherming dit is een lichtere & goedkopere UV-bescherming die enkel in het wit leverbaar is. Deze “goedkope” UV ply is mede gezien de prijs in Nederland ideaal voor schepen tot +/- 30 ft. of voor grotere schepen die reeds een rolfokhoes hebben maar deze hoes niet constant gebruiken omdat ze (bijvoorbeeld) de volgende dag weer gaan zeilen, zodoende is het zeil toch beschermt en hoef je niet telkens de rolfokhoes te hijsen. In gebieden met meer zon (denk aan de Middellandse Zee / Caribisch gebied etc.) is deze UV ply niet voldoende tenzij deze i.c.m. een rolfokhoes wordt gebruikt, het is aan te raden de rolfokhoes zoveel mogelijk te gebruiken.
2de Een bescherming uitgevoerd in Sunbrella acryl, dit is één van de beste merken / beschermingen die er bestaat geschikt voor alle type schepen groot & klein. Deze is wel een stuk duurder maar daar is de kwaliteit dan ook naar. Dit materiaal word ook veel gebruikt voor huiken / buiskappen en ander hoezen. Ook is Sunbrella acryl leverbaar in vele verschillende kleuren. Een rolfokhoes is in principe helemaal overbodig.

Bij rolreefgenua’s wordt vaak een schuimverdikking in het voorlijk aangebracht ook wel shape-tape of foam/shape-tape genoemd.
Dit is om zowel de bolling in het zeil te compenseren bij reven (zeil is een 3-dimensionaal ontwerp) maar ook om de doorhang van het voorstag te compenseren. Zeker bij hardere wind en aan de windse koersen heeft dit effect. Bij inrollen / reven wordt een vlakker zeil gecreëerd waardoor je goed aan de wind kan blijven zeilen. Ook zal er minder plooi vorming in het zeil optreden.

Een Rolgenua kan zowel in het “standaard” cross-cut banenpatroon worden uitgevoerd danwel in een full/tri-radiaal banenpatroon.

Het voordeel van Full/Tri-radiaal is dat omdat het zeil uit veel meer kleine delen (“punten”) bestaat er een meer optimaal zeil geconstrueerd kan worden het andere voordeel is dat de kracht verdeling in het zeil beter verdeeld wordt vanuit alle hoeken. Het nadeel is echter de prijs welke een stuk hoger ligt t.o.v. een traditioneel cross-cut zeil ook worden dergelijke zeilen vaak in laminaat uitgevoerd wat meestal iets minder lang meegaat, maar tegenwoordig kan het ook in diverse geweven doeken (die dus wel langer meegaan). Verder zijn tegenwoordig de “gewone” cruise laminaten zeer goed met een langere levensduur dan de vroegere gebruikte laminaten.

De rolgenua of rolfok aan boord moet onder alle omstandigheden presteren, dus zowel bij weinig wind alsmede bij “storm”. Het voorzeil moet onder elke koers en bij elk weertype het beste uit uw schip halen & zo goed als mogelijk te trimmen zijn. Het juiste aerodynamische profiel wat in het ontwerp wordt bepaalt garandeert de meest optimale eigenschappen. Welk materiaal U kiest bepaalt mede hoe goed een zeil zal presteren en hoe lang het meegaat. Van belang is dat het profiel goed is en dat het zeil vanaf dag 1 goed staat en U er comfortabel mee kan zeilen. Elk voorzeil van zeilmakerij M-sails wordt door ons zelf ontworpen en bijna altijd ook door ons ingemeten.

Wij van M-sails nemen geen genoegen met minder dan het beste ontwerp waarbij duurzaamheid & prestatie uitermate belangrijk zijn. Alle ontwerpen worden met de meest geavanceerde computer programma’s gemaakt om het meest ideale grootzeil voor U te maken afgestemd op uw wensen & vaargebied.