Grootzeilen

Home / Zeilen / Nieuwe Zeilen / Grootzeilen

Er zijn verschillende type grootzeilen. Het meeste verschil zit hem in de uitbouw in het achterlijk wat mogelijk is door de latten, natuurlijk is de het juiste doekgewicht alsmede de doeksoort van belang.

Standaard grootzeil

Een standaard grootzeil wordt door zeilmakerij M-Sails voorzien van een zilver- of goudkleurig geanodiseerde topplaat.

De meeste zeilers gebruiken hun zeiljacht hoofzakelijk voor toerzeilen en willen vooral genieten op het water zonder zorgen, maar willen natuurlijk ook een goede snelheid/performance behalen, wat is er nou leuker dan de buurman aftroeven…

Het meest voorkomend is een grootzeil met 4 korte latten in het achterlijk.

Vanwege de betere stand en de ondersteuning van de uitbouw bieden wij zonder meerprijs de bovenste lat doorlopend aan.

De toegevoegde waarde is behoorlijk:

  • Het zorgt ervoor dat het grootzeil er niet alléén beter maar ook mooier bij zal staan.
  • Ook kan hierdoor de uitbouw in het achterlijk net iets beter worden ondersteund dan zonder doorlopende toplat.
  • Het kan niet meer op de onderliggende latten gaan "knikken" in het achterlijk wat vroeger weleens gebeurde bij de wat oudere zeilen.
  • Aangezien het een relatief korte lat is zal het hijsen (& strijken) nog steeds eenvoudig blijven in tegenstelling tot een grootzeil waarbij alle latten doorlopend zijn, hier duwen de lange doorlopende latten tegen de mast waardoor vooral hijsen moeilijker zal zijn. Het is daarom bij een volledig doorgelat grootzeil aan te raden wiellager leuvers te gebruiken.

Meestal heeft een grootzeil 2 reven, maar ook dat is natuurlijk in overleg met de klant. De hoeken worden radiaal verstevigd in verband met de stevigheid en om plooivorming tegen gaan. Ook maken we gebruik van speciaal zeewater bestendig stiksel wat standaard dubbel is uitgevoerd, en in overleg in drievoud. Verder zijn er diverse extra opties die wij al standaard leveren in een nieuw op maat gemaakt grootzeil.

Het meest gebruikelijk is een Dacron doeksoort, dit is er in vele soorten en gewichten. Waarom Dacron; het is betaalbaar, breed inzetbaar en goed te trimmen ook gaat het aanzienlijk langer mee dan de meeste andere doeksoorten. Een moderne Dacron is behoorlijk vormvast (wat vroeger niet altijd het geval was).

Voor de echte wedstrijdzeilers is performance natuurlijk belangrijker dan levensduur, en mocht je het geld ervoor over hebben dan is bijvoorbeeld een laminaat doeksoort aan te raden.

Zeilmakerij M-Sails stemt in overleg met u dan ook zorgvuldig af wat uw wensen zijn, natuurlijk houden we hierbij rekening met de kenmerken van uw zeiljacht en het type voorzeil.

Oppervlakte: P x E x (0.56- 0.60) afhankelijk van de ruimte tussen achterzijde giek en achterstag

Grootzeil met doorlopende latten

Bij een grootzeil met doorlopende latten zijn er lange doorlopende latten in het zeil genaaid (meestal 4 of 5, afhankelijk van de lengte van het voorlijk) deze lopen horizontaal van achterlijk tot aan het voorlijk.

Het grote voordeel van een volledig doorgelat grootzeil is de extra uitbouw in het achterlijk die hierdoor mogelijk is. Ook is het meer vormvast en zal er dus ook mooier en beter bijstaan, ook als het wat ouder is.

Een nadeel is dat het vanwege het grotere oppervlak, de lange latten en latzakken een stuk duurder is, ook zal het hijsen over het algemeen wat zwaarder gaan omdat de doorlopende latten tegen de mast aan hangen/duwen. Dan kan een speciale wiellager leuver de oplossing bieden, deze zijn er in diverse uitvoeringen en maten.

De meeste zeilers gebruiken hun zeiljacht hoofdzakelijk voor toerzeilen en willen natuurlijk vooral genieten op het water. Met een doorgelat grootzeil heb je net een wat betere performance en wat is er nou leuker dan de buurman aftroeven....

De hoeken worden radiaal verstevigd in verband met stevigheid en om plooivorming tegen te gaan. Ook maken we gebruik van speciaal zeewater bestendig stiksel wat standaard dubbel is uitgevoerd, en in overleg in drievoud. Verder zijn er diverse opties die wij al standaard uitvoeren in een nieuw op maat gemaakt grootzeil.

Zeker de echte wedstrijdzeilers die levensduur en prijs niet zo belangrijk vinden maken liever gebruik van bijvoorbeeld een laminaat doeksoort. Het meest gebruikelijk blijft echter een Dacron doeksoort. Waarom Dacron; het is betaalbaar, breed inzetbaar en goed te trimmen ook gaat het aanzienlijk langer mee dan de meeste andere doeksoorten. Een moderne Dacron is behoorlijk vormvast (wat vroeger niet altijd het geval was).

Zeilmakerij M-Sails stemt dan ook in overleg met u dan ook zorgvuldig af wat uw wensen zijn, natuurlijk houden we hierbij rekening met de kenmerken van uw zeiljacht en het type voorzeil.

Oppervlakte: P x E x (0,58 tot 0,64) afhankelijk van de ruimte tussen achterzijde giek en achterstag.

Rolreef grootzeilen

Rolreefgrootzeil In de mast 

Het rolreefgrootzeil in de mast heeft bij zeilmakerij M-Sails standaard geen achterlijk ronding en loopt in het onderlijk iets omhoog zodat het bij inrollen niet vast kan lopen in de mast. Het inrollen danwel reven is makkelijk en eenvoudig vanuit de kuip.

De oppervlakte is een stuk kleiner dan bij een standaard grootzeil met latten in het achterlijk, ongeveer 10 %.

over het algemeen hebben deze zeilen geen latten vandaar ook dat deze geen achterlijk ronding hebben, in sommige gevallen kunnen er verticale latten worden gebruikt om toch nog iets aan oppervlak te winnen.

Deze zeilen hebben ook geen bindreven met reefknuttels.

Een rol-grootzeil wordt vaak toegepast op grotere zeilschepen.

Wij als zeilmakerij wiizen rolreefgrootzeilen in de mast af voor schepen kleiner dan 30 voet, aangezien het extra gewicht van de mast is gecompenseerd door extra ballast in de kiel, dit in combinatie met het kleinere oppervlak van het zeil zal de zeileigenschappen van de boot merkbaar beïnvloeden.

Ook hier spreekt het voor zich dat dit veelal geen wedstrijdschepen zijn, en het hoofdzakelijk gebruikt wordt voor toerzeilen en dus om te genieten op het water. Maar ook dan blijft een goede snelheid & performance belangrijk, want wat is er leuker dan de buurman aftroeven....

Het voorlijk is voorzien van een pees t.b.v. het mast-profiel en het onderlijk is los van de giek.

Gebruikelijk is een speciaal schoothoek blok, ook wordt er hier gebruik gemaakt van een speciale UV-bescherming laag op het zeil aangezien dit stuk altijd uit de mast steekt en dus last heeft van de zon.

Deze UV-bescherming kan in diverse kleuren.

Het is van belang dat voor dit soort zeilen een doeksoort wordt gebruikt met weinig rek, ook moet het doek soepel zijn om eenvoudig en netjes op te rollen in de mast.

Het meeste gebruikelijk bij deze zeilen is Dacron, dit is er in vele soorten en gewichten. Waarom dacron; het is betaalbaar, breed inzetbaar en goed te trimmen ook gaat het aanzienlijk langer mee dan de meeste andere doeksoorten. Een moderne Dacron is in tegenstelling tot vroeger behoorlijk vormvast.

Zeilmakerij M-Sails stemt in overleg met u dan ook zorgvuldig af wat uw wensen zijn, natuurlijk houden we hierbij rekening met de kenmerken van uw zeiljacht en welke andere zeilen u aan boord heeft.

Oppervlakte berekening: P x E x 0,49

Rolreefgrootzeil om de giek

Het rolreefgrootzeil om de giek wordt door de giek te draaien gereefd (oppervlakte wordt verkleind) en door verder te draaien kan het zeil er compleet mee worden opgerold

Wij als zeilmakerij vinden als voordeel dat de zeileigenschappen niet veranderen t.o.v. een standaard grootzeil.

Bij de EasyRoll grootzeil reefsysteem kan het BESTAANDE GROOTZEIL EENVOUDIG worden AANGEPAST, prijstechnisch is een EasyRoll grootzeil reefsysteem altijd de beste oplossing om automatisch het grootzeil te reven.

Op de plek van de reefknuttels komt nu een horizontaal doorlopende lat. Als je vanuit de kuip aan de reeflijn trekt zal de giek gaan draaien (door de kogels lager in de selftailing voorkant) als je de doorlopende reeflat tot net onder de giek draait zal deze het gereefde onderlijk keurig en strak tegen de aluminium buis strekken, waardoor het zeil er zelf in gereefde toestand keurig bijstaat.

De meeste zeilers gebruiken hun zeiljacht hoofzakelijk voor toerzeilen en willen vooral genieten op het water, dan is de EasyRoll een geweldig systeem.

Veilig en gemakkelijk het zeil hijsen reven en/of strijken, helemaal alléén zonder hulp.

Performance en snelheid blijft behouden en toch het gemak alles vanuit de kuip te bedienen.

De hoeken worden ook hier radiaal verstevigd in verband met de stevigheid en om plooivorming tegen te gaan. De reven worden vervangen door doorlopende reeflatten.

Zeilmakerij M-Sails stemt in overleg met u dan ook zorgvuldig af wat uw wensen zijn, natuurlijk houden we hierbij rekening met de kenmerken van uw zeiljacht en de overige zeilen aan boord.

Oppervlakte: P x E x (0.55 - 0.61) afhankelijk van ruimte achterkant giek en achterstag.

Rolreefgrootzeil in de giek

Rolreefgrootzeil in de giek wordt in feite opgerold in een container.

Wij als zeilmakerij merken op dat de nadelen zijn dat de hoek van de giek zeer precies moet zijn afgesteld aangezien het zeil anders klem loopt in de giek

Verder nadeel is dat de giek minstens dubbel zo groot is als een normale giek en een vaste neerhaler is nodig onder de giek. Allemaal vrij prijzig

Oppervlakte: P x E x 0,55